Määränpää: Isosaari ja Suomenlinna

Isosaari

Helsingin ulkosaaristossa sijaitseva Isosaari on yli sadan vuoden suljetun hiljaisuuden jälkeen avattu kävijöille kesällä 2017. Aikaisemmin se on ollut täysin suljettu turisteilta ja siellä on ollut mahdollisuus käydä vain järjestetyllä vierailulla tai armeijan harmaissa. Sotilassaaren historia on edelleen Isosaaressa vahvasti aistittavissa, ja saaren rantoja vartioi esimerkiksi neljä valmiudessa olevaa tykkiä joiden ympäristö on aidattu ja suljettu. Varuskuntatoimintaa saaressa ei kuitenkaan enää ole, ja asukkaitakin siellä on vain yksi.

Isosaari ei ole sotilaskäyttönsä vuoksi varsinaisesti Suomessa totuttu jokamiehen oikeuksissa määritelty vapaasti vierailtava luontokohde, vaan sitä vuokraa, ylläpitää ja kävijöiltä maksua perii Suomen Saaristokuljetus Oy. Saareen on mahdollista paitsi kulkea säännöllisellä vesibussiliikenteellä, myös omalla veneellä voi saareen rantautua. Venematka saareen tapahtuu avomeren yli, joten aivan pienellä moottorilla tai soutuveneellä ei kannata saareen meren yli lähteä seikkailemaan. Tuulivaroituksia kannattaa seurata jotta ei merenkäynti pääse yllättämään. Saaressa voi myös yöpyä, joten pimeällä tai huonolla säällä ei tarvitse lähteä paluumatkalle. Vierassataman laituriin kinnittymisestä peritään maksua joko päivä tai yöpymistaksalla, ja maksujen taso on kohtuullisella tasolla. Erillistä pääsymaksua saarelle ei muuten peritä.

Isosaareen voi veneillä ihan retkimielessä omin eväin joita on lupa grillailla merkityillä grillauspaikoilla. Veneellä voi mennä saarelle myös yöpymään, ja onpa siellä mahdollista myös telttaillakin, tosin ei vapaasti luonnossa vaan telttailualueella. Palvelukeskuksena saaressa toimii Upseerikerho, jossa on muun muassa ravintola ja terassi. Myös muita veneilijöille tarpeellisisa palveluita löytyy, kuten pesutupa, sauna, suihku. Saarella on myös vaativana tunnettu 9 -reikäinen golfkenttä. Kentälle mahtuu kerrallaan vain rajallinen määrä golffareita, ja sinne kannattaakin varata oma vuoro hyvissä ajoin etukäteen. Saarella on lisäksi esimerkiksi juhlia varten vuokrattavissa oleva armeijan vanha muonituskeskus.

Saareen voi tutustua omin päin kierrellen, ja lisäksi siellä järjestetään opastettuja maksullisia kierroksia. Koska saari on edelleen sotilaskäytössä, on siellä useampia paikkoja joihin ei ole pääsyä, mutta myös nähtävää riittää sillä saarta ei suinkaan ole rakennettu täyteen, ja villiä luontoa riittää ja samoilla saa kaikessa rauhassa.

Suomenlinna

Helsingin edustalla sijaitsee historiallinen Suomenlinna, joka on suosittu vierailukohde paitsi yhteyslautoilla kulkeville matkailijoille, myöskin omalla veneellä matkustaville. Suomenlinnan vierasvenesatama sijaitsee Susisaaressa vanhan telakka-alueen vieressä, ja se on saaren ainoa laiturialue johon saa omalla veneellä kiinnittyä. Muut laiturit linnoituksen alueella ovat asukkaiden, lauttaliikenteen, viranomaisten tai puolustusvoimien käytössä. Susisaaren vierassatamaan ei voi tehdä ennakkovarausta, vaan sinne saavutaan kiinnittymisjärjestyksessä ja venepaikkoja on 40. Sataman alueella Valimossa on veneilijöille tankkauspistettä paitsi muuten hyvät palvelut, kuten ravintolapalvelut, suihku, sauna, pesutupapalvelut, juomavesi, sähkö sekä septitankin tyhjennysmahdollisuus.

Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde, ja siellä vierailee vuosittain yli miljoonaa matkailijaa. Se on siis hyvin suosittu kohde, eikä sinne ole pääsymaksua. Alueella asuu myös noin 800 vakituista asukasta ympäri vuoden. Suomenlinnassa on paljon tutustuttavaa ja siellä saa helposti kulumaan päivän ja parikin linnoituksilla kierrellessä, pieniin puoteihin tutustuessa, museoissa käydessä ja aurinkoa ottaessa. Saarella on lukuisia eritasoisia ravintoloita pizzeriasta gourmet -ravintolaan sekä useampia kahviloita. Saaressa on myös hostelli 40 vuodepaikallaan.

Suomenlinna on aito historiallinen vierailukohde, ja sen maisemaa hallitsee bastionilinnoitus. Koko saari onkin ihmisen muokkaama, eli varsinainen luontokohde se ei ole ja esimerkiksi omien eväiden kanssa matkailevalle on eväiden syöntiin varattu paikaksi yhteinen taukotuparakennus, eikä grillailua voi saarella harjoittaa missä vain.

Useimmat saaren palvelut ovat avoinna vain kesäkaudella, samoin vierasvenesatama, mutta koska saarelle kulkee lauttayhteys ympäri vuoden ja siellä on vakituisia asukkaita, on saari mielenkiintoinen vierailukohde ympäri vuodenkin.