Määränpää: Jussarö ja Porkkala

Jussarö

Jussarö eli Jussaari on Tammisaaren ulkosaaristossa sijaitseva, jo useita vuosisatoja käytössä ollut satamasaari. Vanhimmat maininnat Jussaröstä ovat 1250-luvulta tanskalaisessa purjehdusoppaassa. Jussarön historia on vaiherikas ja se on ollut avoinna yleisölle vuodesta 2005 saakka, ja nykyisin Jussarö onkin osa Tammisaaren kansallispuistoa.

Jussarössä on ollut rautakaivostoimintaa pariinkin otteeseen vuosisatojen aikana, ja ensimmäisen kerran rautaa alettiin saarella louhia 1800-luvulla. Tuolloin Suomi siirtyi Venäjän vallan alle, ja haluttiin tulla riippumattomiksi ruotsalaisesta raudasta. Kaivos oli aluksi toiminnassa kolmekymmentä vuotta, ja hankalan matkan päässä olevalle saarelle työvoimaksi keksittiin toimittaa irtolaisuudesta tuomittuja vankeja. Kymmenille vangeille tarvittiin lähes yhtä montaa vartijaa pyörittämään toimintaa ja vartijoille puolestaan päällystö. Jussarössä vankeus venyi helposti pitkäksi, eikä poispääsyä ollut luvassa noin vain, ja pikkuhiljaa saaren maine alkoi olla vankien keskuudessa Siperiaakin pahempi. Rautaa louhittiin jopa 170 metriä vedenpinnan alapuolella. Kaivostoiminta lakkautettiin omistajanvaihdoksen epäonnistumisen myötä vuonna 1861 ja toiminta saarella hiljeni liki sadaksi vuodeksi.

Vuoksenniska Oy avasi rautakaivostoiminnan uudelleen vuonna 1954, ja tuolloin kaivos oli alueelle suuri taloudellinen piristys tarjotessaan töitä 200 miehelle, mutta jo 13 vuoden jälkeen toiminta lopetettiin kannattamattomana. Kaivostoiminnan jälkeen saari on ollut Puolustusvoimien vartiointilinnakesaarena, ja 2005 se siirtyi Metsähallitukselle.

Jussarön vesillä makaa useita laivanhylkyjä, ja alue on ollut merenkäynnille hankala kautta aikojen rautamalmin aiheuttamien kompassihäiriöiden vuoksi. Saari on kuitenkin toiminut maamerkkinä merenkulkijoille kautta aikojen, ja se on myös tunnettu majakkasaari. Ensimmäinen valomajakka saarelle valmistui vuonna 1891, ja se oli miehitetty pyöreä tiilitornin mallinen majakka. Tuolloin majakkaa hoiti majakkamestari ja kolme majakanvartijaa. Vuonna 1922 Jussaröön rakennettiin uusi, Suomen ensimmäinen täysin miehittämätön majakka joka aluksi oli kaasutoiminen, ja vanhan majakan toiminta lakkautettiin. Sundharun luodolla sijaitseva 25 metriä korkea uusi majakka on nykyään tuulivoimalla toimiva pyörivällä valolaitteella varustettu majakka, kantomatkanaan 16 meripeninkulmaa.

Jussarön saari on mainio veneilykohde. Saarella on matkailijoita varten suojaisa vierasvenesatama, kahvila Cafe Ön, grillipaikka ja sauna. Siellä on paljon nähtävää sen erikoisen historian ja koskemattoman luonnon sekä tyypillisen saaristolaismaiseman ainutlaatuisen yhdistelmän ansiosta. Saarella on nähtävissä loppuneen kaivostoiminnan jälkiä, ja siellä oleva ikimetsä näkyy kauas merelle.

Porkkalan Lähteelä

Porkkalassa, Kirkkonummen kunnan alueella, sijaitsee lähinnä veneilijöille tarkoitettu siisti ja kesäisin suosittu vierasvenesatama ja kaikille avoin ulkoilualue Lähteelä. Alueelle pääsee myös mantereen kautta, mutta yksityisautolla ei matkailija pääse aivan perille saakka, vaan auto on jätettävä parkkipaikalle noin 1,5 kilometrin päähän ulkoilualueesta ja loppumatka on kuljettava kävellen.

Veneellä pääsee aivan alueen ytimeen, sekä tietysti myös Lähteelään kuuluviin saariin. Lähteelään kuuluukin mantereen lisäksi useita saaria, ja alueen kokonaispinta-ala on noin 150 hehtaaria. Mantereen alueella on 50 veneen vierasvenesatama, jonka palveluihin kuuluuvat muun muassa sähköt, septitankin tyhjennys, juomavesi porakaivosta ja sauna. Myös pidempiaikaiseen venepaikan vuokraukseen sekä veneiden talvisäilytykseen on paikkoja. Alueella on myös talvikunnossapito. Lähteelässä on vuokrattavissa myös soutuveneitä, ja lähimpään kauppaan tulee matkaa kaksi kilometriä.

Lähteelä on ennenkaikkea veneilijän etappi ja luontokohde, ja sen maasto on vaihtelevaa saaristomaisemaa tyypillisine kallioisine rantoineen, mutta myös mäkiä ja jopa peltomaisemaa tulee vastaan. Alueen tiet ja polut ovat hyvin hoidetut. Erämaaluonteinen retkeily sekä teltassa yöpyminen on alueella suotavaa, ja siellä on monipuolinen linnusto sekä lintutorneja niiden tarkkailua varten, niin mantereella kuin Utterböten saarella. Keittokatoksia löytyy sekä mantereen puolella että Stora Svartön saaressa, ja telttailla voi puolestaan mantereella sekä saarissa nimeltään Stora Svartö, Utterböten, Östra Styrskär ja Södergrund. Näistä saarista löytyy myös käymälät.