Suomalaisten suosituimmat veneet: Buster, Yamarin, Bella

Busterit

Suomen myydyin moottorivenemerkki on Buster, joita on valmistettu vuosien varrella kaikkiaan peräti yli 125 000 kappaletta. Buster on Inhan Tehtaat Oy Ab:n valmistama alumiinivene. Buster -veneitä on valmistettu vuodesta 1976 lähtien Ähtärissä, ja tuotanto tapahtuu siellä Inhan kylässä Inhanjoen rannalla. Inhan tehtaat Oy Ab on perustettu vuonna 1841, ja se on nykyään suurin eurooppalainen alumiiniveneiden valmistaja. Aputoiminimenään yrityksellä on Buster Boats.

Ennen Busterin aikaa oli Kellokoskella Kellokosken Tehdas Oy, jossa valmistettiin 1950 -luvulta alkaen Kellovene -venettä. Kelloveneitä valmistettiin aikanaan yli 10 000 kappaletta, ja se oli hyvin suosittu venemalli. Vuonna 1963 Fiskars Oyj osti Kellokosken Tehtaan, ja kellovenettä alettiin valmistaa Fiskars -nimisenä. Samalla tuotanto siirrettiin Kellokoskelta Inhanjoen rannalle Ähtäriin.

1976 alumiinivenemallin nimi muutettiin Busteriksi, ja ensimmäiset Buster -nimellä valmistetut veneet olivat Mini Buster 3,6 metrin pituudellaan sekä suurempi 4,15 metrinen Buster. Tämän hetkiseen Buster -mallistoon kuuluu 19 enimmäkseen avomallista moottorivenettä, ja malliston pienimpiä on neljä metriä pitkä, 20 hevosvoimaisella perämoottorilla varustettu Buster XS, ja suurimpia XXL jossa on 150 hevosvoimainen moottori, ja pituutta kuusi metriä.

S-M-L -nimistöstä poiketen Busterilla on pienin, kolmimetrinen vene nimeltään Buster Mini, ja se on soutuveneenäkin toimiva kevyt vene johon voi kiinnittää korkeintaan 8 hevosvoiman pikkumoottorin. Suurimmat veneet ovat puolestaan nimeltään Buster Magnum sekä Buster Phantom, joiden pituudet ovat kahdeksan ja kymmenen metriä ja joita valmistetaan katettuina.

Vuonna 2015 Fiskars Oyj myi koko Buster -mallistonsa Yamaha Motor Europe N.V:lle, ja kauppa sisälsi paitsi Buster -tuotemerkin, myös Inhan Tehtaat Oy Ab:n koko osakekannan sekä tuotantotilat Inhankosken rannalla. Yamaha ilmoitti tuotannon jatkuvan ennallaan Suomessa.

Yamarinit

Busterin kanssa samoilla Inhan tehtailla valmistetaan Yamarin -veneiden mallisto. Yamarin on Konekeskon 1970 -luvulla perustama tuotemerkki, joka perustettiin Keskon tuolloin maahantuomien Yamaha -moottorien myynnin edistämiseksi. Yamahan ja Keskon yhteistyö alkoi vuonna 1966, ja Yamarin on saanut siis nimensä Yamahan ja Marinen yhdistelmästä.

Yamarin -mallisto on lujitemuovisten veneiden mallisto, ja Yamarin Cross on puolestaan alumiinirunkoinen ja lujitemuovisella kannella varustettu venemallisto. Kaikkiaan näihin mallistoihin kuuluu 28 venettä, ja mallistoa uudistetaan vuosittain.

Yamarin veneillä on 18 prosentin markkinaosuus Suomessa myydyistä veneistä, kun taas Busterilla on noin 19 prosentin osuus. Yamarin ja Buster ovat molemmat varustettuja Yamahan moottoreilla, joka on näin ollen Suomen myydyin perämoottorimerkki. Inhan tehtailla valmistetuista Yamarineista viedään ulkomaille noin 70 prosenttia.

Bellat

Bella-Veneet Oy on pohjoismaiden suurin lasikuituveneitä valmistava yritys, ja sen pääpaikka sijaitsee Suomen Kuopiossa. Valmistetuista Bella -veneistä noin 75 prosenttia viedään ulkomaille. Bella-Veneiden mallistoon kuuluvat Bella, Flipper, Aquador sekä Falcon -nimiset venemallistot. Veneet edustavat hienoa skandinaavista muotoilua, ja tehdas panostaa korkealuokkaiseen viimeistelyyn sekä laadukkaisiin materiaaleihin. Bella -Veneet Oy toimii yhteistyössä yhdysvaltalaisen Brunswick -Corporation -konsernin kanssa, joka edustaa myös Mariner- ja Mercury -perämoottoreita.

Bella-Veneet Oy on valittu Suomen Parhaaksi Kasvuyrittäjäksi vuonna 2006, ja se on pariinkin otteeseen selviytynyt hankalista tulipaloista tehtaillaan vuosien varrella. Vuonna 2006 paloi yrityksen seitsemästä tehtaasta Kuopion Särkiniemen tehdas, ja palo tuhosi paitsi tehdashallineliöitä, myös venemallien muotteja. Yrityksen toiminta täytyi tuolloin määrittää uudelleen, ja sen seurauksena yritys aloitti tuotantonsa uudistettuna kolminkertaisissa 3 000 neliömetrin tiloissa Kuopiossa Siikaniemessä. Alueella toimii nykyisin myös useita Bellan alihakkijayrityksiä. Toinen takaisku oli vuonna 2009 Pietarsaaressa tapahtunut tehdaspalo, joka aiheutti myös vahinkoja mutta onneksi pienemmässä mittakaavassa. Pietarsaaressa valmistettiin Aquador -mallistoa. Tällä hetkellä Bella -veneitä valmistetaan Suomessa neljällä tehtaalla.