Nettiyhteydet venematkojen aikana

Kun ollaan ulkomailla tai avomerellä veneilemässä, on internetyhteys tarpeellinen paitsi sääennusteiden saamiseen, myös yhteydenpitoon, töiden tekemiseen ja pelien pelaamiseen. Kasinopelejä voi pelata matkapuhelimella missä tahansa, jopa veneellä. Pelkän kännykän yhteyden varassa oleminen on paitsi epävarmaa, tulee se myös loppupeleissä helposti kalliiksi. Toimivan yhteyden luomiseen joutuu hieman panostamaan, mutta onneksi vaihtoehtoja yhteyden luomiseksi veneeseen kuitenkin on useampia, ja niistä voi valita yhdistää itselleen toimivimman kombinaation.

Paikallisverkkojen langattomat yhteydet

Satamissa on usein mahdollisuus liittyä paikalliseen langattomaan verkkoon joita tarjoavat satamapalvelujen lisäksi monesti esimerkiksi ravintolat ja hotellit, ja myös joissakin kaupungeissa on turisteille avoimia langattomia verkkoja. Usein näihin verkkoihin liittymiseksi tarvitaan salasana, joten sen hankkimiseksi on tietysti nähtävä hieman vaivaa, etenkin jos kyseessä on muun kuin satamapalveluiden ylläpitäjän verkko. Satamien langattomien verkkojen hyviä puolia on niiden maksuttomuus (yleensä) sekä rajaton datan siirtomäärä. Yhteydet saattavat toimia mainiosti jopa veneen kannelle saakka, eikä vahvistuslaitteisto verkkoyhteyden toimimiseen veneen sisäpuolellakin ole kallis investointi.

Koska vierasvenelaiturit eivät ole yleensä aivan satama-alueessa kiinni, jää vene valitettavasti kuitenkin usein hieman kauas verkon kantamasta, mutta tähän on onneksi saatavilla veneeseen laitettava lisäantenni ja tukiasema, joilla yhteyttä saa vahvistettua riittävästi jotta yhteyden saa toimimaan. Näitä laitteita myydään nimellä range extender tai wifi-booster. Laitteilla on mahdollista saada yhteys esimerkiksi tietokoneella, matkapuhelimella tai tabletilla yksi kerrallaan. Tehokkaammin voi paikallisia langattomia verkkoja hyödyntää rakentamalla veneeseen oma sisäverkko, jolloin on mahdollista liittää useampia laitteita samanaikaisesti. Sisäverkon asentaminen on kuitenkin kustannuksiltaan kalliimpi investointi.

On myös hyvä huomioida, että monien satamien langattomat verkot ovat usein ylikuormitettuja niiden suuren suosion ja alimitoitetun tehon vuoksi, joten niiden yhteydet ovat paikoin pätkiviä ja hitaita vaikka veneessä olisikin hyvät vahvistuslaitteistot. Toisaalta verkkoja kehitetään jatkuvasti, ja joissakin satamissa on erittäin hyvät ilmaiset yhteydet. Verkot eivät kuitenkaan siis toimi satamien ulkopuolella.

3G tai 4G-yhteydet

SIM-korttipohjaiset 3G- tai uuden sukupolven 4G-yhteydet ovat ihan hyvä tapa järjestää toimiva ja nopea internet yhteys tukiasemien kantaman alueella ja myös niiden ulkopuolella. Nykyiset kotimaiset verkko-operaattorimme tarjoavat jo melko kattavasti Euroopan sisällä toimivia kiinteähintaisia yhteyksiä, ainakin tiettyyn datasiirtomäärään saakka, ja usein melko edullisesti sen ylikin. Myös SIM-kortteja vaihtelemalla sijainnista riippuen paikallisten operaattoreiden kortteihin pystyy kustannukset pitämään kurissa, mutta tämän menetelmän heikkous on kuitenkin hankala hintaseuranta ja yllätyksiä saattaa tulla. Markkinoilla on kyllä myös laitteita joihin asennetaan useampi SIM-kortti, ja joka valitsee niistä sopivimman riippuen kohdemaasta ja operaattorista. Paikallisia SIM-kortteja on usein helpointa hankkia prepaid-kortteina, ja on olemassa myös kansainvälisiä niin sanottuja virtuaalioperaattoreita, joiden roaming-hinnat ovat edullisempia maasta toiseen siirtyessä kuin kotimaisten tai paikallisten operaattoreiden.

Ihan vapaata nettisurffailua ei SIM-korttien varassa ole useinkaan taloudellista harrastaa, mutta välttämättömät toiminnot toki niiden varassa onnistuvat kyllä. SIM-kortilla toimivien yhteyksien hyvä puoli on niiden toimintavarmuus ja nopea yhteydenmuodostus, sekä helppo jaettavuus moneen laitteeseen yhtäaikaisesti. 3G ja 4G-yhteydet toimivat perinteisesti vain tukiasemien vaikutuspiirissä, mutta veneeseen asennettavien lisäantennien ja vahvistimien avulla pystyy kasvattamaan toimivaa etäisyyttä tukiasemista melko edullisesti jopa 50 merimailin päähän.

Satelliittiyhteys

Satelliittiyhteys on perinteisesti kattavin yhteys vesillä liikkuessa ympäri maailman riippumatta veneen sijainnista, ja sen etuna on myös samalla tekniikalla toimiva puhelinyhteys. Ainoat paikat joissa yhteydet eivät toimi ovat napa-alueet ja jotkin alueet USA:ssa. Satelliittiyhteyden vaatiman laitteiston asentaminen tavallisen veneilijän veneeseen on kuitenkin hyvin kallista, etenkin jos yhteydeltä haluaa nopeutta myös internetin osalta. Nopeissa yhteyksissä useampi kymppitonni on pieni raha, ja käytännössä nopeampien satelliittiyhteyksien laitteistoja onkin vain suurilla valtamerialuksilla.